8 Ekim 2008 Çarşamba

Erikli Su

Fotoğrafını bulamadım...Fener-Kayseri maçında Emre Belözoğlu Erikli suyu kafasına dikti. Erikli yönetmene birşeyler veriyor mu orasını bilemiyorum ama bu kadar doğal "product placement" en kral filmde bile zor.
Clark Gable’ın 1934 tarihli It Happened One Night filminde gömleğini çıkartıp, iç çamaşırı giymediğini gösteren çıplak göğsünün göründüğü sahneden sonra, iç çamaşırı satışları Amerika’da %40 oranında düşmüştür. Bu düşüş sinemadaki bir görüntünün tüketicilerin tutum ve satın alma davranışları üzerindeki etkisini göstermesi açısından önemli bir gösterge olmuştur. Ürün yerleştirmenin bir pazarlama stratejisi olarak ortaya çıkmasında önemli bir etkisi olan bu film reklam tarihinde yerini almıştır.
İlk modern ürün yerleştirme ise 1982 yılında E.T. – Hershey’s ortaklığı şeklinde karşımıza çıkıyor. Spielberg’in yardımcıları yeni çekecekleri E.T. filminin kilit sahnelerinden birinde kullanılacak olan şeker için büyük gıda üreticileri ile görüşmeye başlıyorlar ve ilk olarak gidilen firma ise Mars (M&M’in üreticileri) oluyor. Ancak Mars teklifi reddediyor. Bunun üzerine Hershey’s ile görüşmeler başlıyor. Hershey’s’in Yeni İş Alanı Geliştirme Bölümü İkinci Başkanı Jack Dowd, Universal’ın teklifini kabul ettiğinde aslında ciddi bir riski de göze alıyor. Çünkü Dowd’un ne senaryoyu okumasına izin veriliyor ne de Spielberg ile bizzat görüşebiliyor. Stüdyonun ortakları ve yapımcılar tarafından kendisine söylenilen, sadece E.T.’nin bir “yaratık” filmi olmadığı, korkutucu değil sevimli bir varlığın filmde yer alacağı oluyor. Hershey’s’in ürünü, 9 yaşındaki Elliot’un E.T.’yi çalılıklardan çıkarmak için şeker uzattığı sahnede kullanılacaktır. Hershey’s söz konusu sahnede, piyasaya 1980’de sürdüğü Reese’s Pieces’i kullanma kararı alır ve film gösterime girdiği hafta ürünün satışları %65 artar. Bu film pazarlamacıların ürün yerleştirmenin ticari etkisini anlamaları açısından bir milad olmuştur. Reklam tarihinin en başarılı ürün yerleştirme stratejisi olarak anılan iletişim faaliyeti kendi alanında bir çığır olarak nitelendirilmektedir.
Nereden nereye...

Hiç yorum yok: