8 Ekim 2008 Çarşamba

Erikli Su

Fotoğrafını bulamadım...Fener-Kayseri maçında Emre Belözoğlu Erikli suyu kafasına dikti. Erikli yönetmene birşeyler veriyor mu orasını bilemiyorum ama bu kadar doğal "product placement" en kral filmde bile zor.
Clark Gable’ın 1934 tarihli It Happened One Night filminde gömleğini çıkartıp, iç çamaşırı giymediğini gösteren çıplak göğsünün göründüğü sahneden sonra, iç çamaşırı satışları Amerika’da %40 oranında düşmüştür. Bu düşüş sinemadaki bir görüntünün tüketicilerin tutum ve satın alma davranışları üzerindeki etkisini göstermesi açısından önemli bir gösterge olmuştur. Ürün yerleştirmenin bir pazarlama stratejisi olarak ortaya çıkmasında önemli bir etkisi olan bu film reklam tarihinde yerini almıştır.
İlk modern ürün yerleştirme ise 1982 yılında E.T. – Hershey’s ortaklığı şeklinde karşımıza çıkıyor. Spielberg’in yardımcıları yeni çekecekleri E.T. filminin kilit sahnelerinden birinde kullanılacak olan şeker için büyük gıda üreticileri ile görüşmeye başlıyorlar ve ilk olarak gidilen firma ise Mars (M&M’in üreticileri) oluyor. Ancak Mars teklifi reddediyor. Bunun üzerine Hershey’s ile görüşmeler başlıyor. Hershey’s’in Yeni İş Alanı Geliştirme Bölümü İkinci Başkanı Jack Dowd, Universal’ın teklifini kabul ettiğinde aslında ciddi bir riski de göze alıyor. Çünkü Dowd’un ne senaryoyu okumasına izin veriliyor ne de Spielberg ile bizzat görüşebiliyor. Stüdyonun ortakları ve yapımcılar tarafından kendisine söylenilen, sadece E.T.’nin bir “yaratık” filmi olmadığı, korkutucu değil sevimli bir varlığın filmde yer alacağı oluyor. Hershey’s’in ürünü, 9 yaşındaki Elliot’un E.T.’yi çalılıklardan çıkarmak için şeker uzattığı sahnede kullanılacaktır. Hershey’s söz konusu sahnede, piyasaya 1980’de sürdüğü Reese’s Pieces’i kullanma kararı alır ve film gösterime girdiği hafta ürünün satışları %65 artar. Bu film pazarlamacıların ürün yerleştirmenin ticari etkisini anlamaları açısından bir milad olmuştur. Reklam tarihinin en başarılı ürün yerleştirme stratejisi olarak anılan iletişim faaliyeti kendi alanında bir çığır olarak nitelendirilmektedir.
Nereden nereye...

Next Rebrov

Biz adama Rebrovçenko dediğimiz gibi Pavluçenko Four Four Two'ya röportaj vermiş. "I am not next Rebrov". Rusya'nın Almanya ve Finlandiya maçlarında yok. Spurs için en önemli maç olan Arsenal maçını da büyük ölçüde kaçıracak 29 Ekim günü. 3 hafta sakat. Tek sorununun dil olduğunu söylemiş. 1 senede çözdü çözdü İngilizceyi çözemesse önümüzdeki sene faydalanır artık Spurs kendisinden.

Sexy..

Hull City 92-94 ilkbahar yaz kreasyonu

F.Torres


Şakacılar


Bazı şakacı arkadaşlar 5 Kasım'daki Arsenal-Fenerbahçe ve 6 Kasım'daki Benfica-Galatasaray maçları için şimdiden bizleri eğlendirmeye başladılar. 5 Kasım'da Fener'e 5, 6 Kasım'da da Galatasaray'a 6 olur mu durumları. Ne diyim ben de önümüzdeki sene Beşiktaş'a Man U düşer de ayın 9'una maçınız denk gelsin mi diyim...Alnınızın akıyla çıkın...

Çiğ Börek


Ne yazmışız çiğ çiğ yemekle ilgili ne yazmışlar çiğ çiğ yemekle ilgili. Ben şimdi ne yazayım? Çiğ börek tarifi mi?

Saygı duymak gerekir


"Galip gelen haklıdır" diye bir laf vardır. Capello Zagreb'te İngilizlerin bile beklemediği bir skor alınca bu kadroda neden Owen yok tartışmaları da bugüne kadar rafa kalktı. Sonuçta Owen kadroda olsa da olmasa da Dünya Futbolunun 5. sırasında oturan bir takımı deplasmanda 4 gol atarak mağlup ediyorsun. Kazaksitan ve Belarus maçlarına geldiğimizde Capello'nun kadrosunda yine yer almayan Owen mazisiyle Capello'yu da sorgulatmaya devam ediyor. Defoe, Crouch, Rooney ve Heskey tercihleri "Defoe kim Owen kim" sorusuyla sorgulanmaya devam ediyor. Konu Owen olduğu için Heskey tartışmanın da bir anlamı yok. Craig Malpas, Owen ve Defoe ile ilgili küçük istatistikler yayınlamış. Michael Owen: Avrupa'da yılın futbolcusu, 2 kere EPL joint top scorer, 89 milli maçta 40 gol, İngiltere'nin bütün zamanlarının en fazla gol atan 4. oyuncusu. Defoe: 30 milli maç 5 gol. (Bu istatistiğin sışında da verilecek başka bir istatistik bulamadığı için yazamamış) Bu maçların çoğuna da sonradan dahil olan bir oyuncu. Hiçbir zaman Owen gibi bir winner da değil. 5 golün 2'si Andorra'ya 2'si Trinidad Tabago'ya 1'i de Polonya'ya. Owen'in ise Portekiz, Brezilya, Almanya, Arjantin gibi maçlarda tabela değiştirmişliği var. İlla forvet oyuncuları gol atacak diye bir durum yok. Sadece istatistiklerle oyuncu alınsaydı Ümit Karan leblebi gibi atarken milli takımda banko oynardı. Capello'ya saygı duymak gerekir.