16 Eylül 2008 Salı

Onu dedin bunu da de


Porto'nun ŞL'de son 7 sezonda ilk maçlarını kazanaması "sendrom" olarak verildi basınımızda. En son 2oo1'de Rosenborg'u 2-1 yendi Porto ilk maçında. Çok güzel...İyi de sonra ne olmuş bir de onunla ilgili kısa bilgi geçseniz...2001'de bir üst gruba kaldı Porto, sonra kısa bir ara verdi ŞL'ye ve UEFA kupasını aldı 02-03'te.03-04'te 1-3'lük Real yenilgisi ile başladı Mourinho ile ŞL'yi aldı. 04-05'te sahasında CSKA ile 0-0 berabere kaldı ilk maçta ama yine gruptan çıktı. 05-06'da Artmedia'ya 2-3 yenildi ve tarihinin en kötü ŞL tecrübelerinden birini yaşayıp grup sonuncusu oldu. 06-07'de yine CSKA ile sahasında 0-0 başladı 2.turda Mourinho'ya elendi. 07-08'e sahasında 1-1'lik Liverpool beraberliği ile başladı ama gruptan 1 çıktı. 2. turda ise Schalke'ye elendi. 2001'den beri hep kötü başlayan ama sadece 1 kez gruptan çıkamayan 1 senede UEFA'da kupa alan bir Porto. Kötü başlayan ama gruptan çıkma kültürünü hücrelerine kadar dokuyan bir takım. Diğeri kim? Arsenal. Allah kolaylık vere. Şimdi daha doğru oldu.

Ertem Şener




Marsilya-Liverpool maçında Ertem Şener " Ekmeğini taştan değil toptan çıkaranların ligi, Şampiyonlar Ligi"
Kuyt'un babasının balıkçı olduğunu da öğrendik o da iyi oldu.
Liverpool geriye yaslandı. Daha doğrusu Marsilya yasladı. (Aile var)

Anlayamadım


Muntari'ye İtalyan Futbol Federasyonu Catania maçında gördüğü kırmızı karttan dolayı 3 maç ceza verdi. Pozisyonu 3-4 kere seyrettim. Ağır çekimde de seyrettim. Catania'lı oyuncuya Muntari'nin teması var. Ama ilk temastan sonra darbeyi yiyen oyuncu öyle bir uçuşa geçiyor ki sanki dönüyor Muntari bir kez daha çakıyor Tedesco'ya. Sonra da iş çığrından çıkıyor. İşte futbolda böyle anlar dengemi bozuyor, uyku düzenimi iç ediyor. Herkes önce kendi bahçesini süpürecek. Bu tip pozisyonlara en büyük tepkiyi şüphesiz İngilizler gösteriyor. Emek hırsızı yaftasını yapıştırıyor. Manevi baskı o futbolcuyu sürekli takip ediyor. Ben de üzülmüyorum tabi bu durumlara. "Tedesco kendini Muhammed Ali gibi yere attı" demiş Muntari. Doğru demiş. Asıl açıklamayı ise Mourinho yapmış. "Bu pozisyon PL'de olsaydı Tedesco cezayı yerdi" demiş. İtalya'ya hoşgeldin Mourinho. Orası İtalya...Kimse İngiltere'de sopayı alır dişerini kırarım demiyor değil mi?

NTV Spor'da La Liga Nasıl İzlenir?


Kanal A ve şifreli futbol yazımızın hemen arkasından ntvmsnbc'de yayınlanan haberi "aşkın" arkadaşımız yorum olarak yazdı. Kendisine teşekkür ederiz. Mağdur olanlara yardımcı olması beklentilerimizle...Umarım sorun çözülür.


Bu ülkede kaç ilde kablolu yayın olduğu belli. 22-23. İstanbul'un hala çoğu mahallesinde kablolu yayın yok. Şişli'de var ama Bağcılar'da yok. Herkes D Smart ya da Digitürk gibi digital platform almak zorunda mı? Ya da durumunda mı? D Smart'a da bir seferliğine ödeme yapılıyor ama uydu tercih ediliyor. Turkcell Super Lig'i almadan da D Smart'ın işi zor. Büyütemezsin. Uydu Tv yayınlarının %50-55'i demek. NTV Spor karasalda zaten yok. Aşağıdaki uygulama işlerse gayet güzel bir gelişme olur uydu kullanıcıları için.


Türkiye’de ikamet eden ve TURKSAT’a çevrili uydu (çanak) anteni kullanan NTV izleyicileri La Liga hayecanını şu şekilde takip edebilirler:


1. Uydu alıcınızın Biss şifre çözebilme özelliğine sahip olması gerekmektedir. Çoğu uydu alıcılarında bu özellik bulunmakta fakat aktif durumda değildir. Eğer uydu alıcınızın şifre çözme özelliği açık durumda değilse, uydu alıcınızı aldığınız yetkili servisten destek isteyiniz.


2. Uydu alıcınızın menüsünde ‘CAS’, ‘Key Girişi’, ‘CAS System’, ‘CAS Keys’ veya benzer bir isimle yer alan KEY girişi menüsüne gelin.


3. Açılacak menüde yer alan şifreleme tiplerinden (Şifre Tipi, Cas Type veya benzer bir isimdeki seçenek) Biss olanını seçin.


4. Açılacak menüde yer alan talimatları uygulayarak aşağıdaki değerleri girin.NTV için; Biss ID: 0x1FFF (eğer 6 haneli ise biss ID 0x001FFF olarak girilmelidir.)NTVSPOR için; Biss ID: 0x1FFB (eğer 6 haneli ise biss ID 0x001FFB olarak girilmelidir.)Biss TP: 11892/12800(H) (Bazı modellerde bu sorulmamaktadır.)Key Değeri: A021230035461400 (eğer 12 hane varsa key değeri A02123354614 olmalıdır.)


5. Şifreyi kaydedip (Kaydet, Tamam, Save veya OK) menüden çıkın.


6. Şifreyi kaydettiğiniz halde yine izleyemiyor ve hâlâ ‘kanal şifreli’ gibi bir uyarı ile karşılaşıyorsanız uydu alıcınızı kapatıp açın.


7. Eğer alıcınız hala şifreyi çözemiyorsa lütfen cihazınızı satın aldığınız yetkili servisten destek isteyin.


Not: NTV’nin İspanyol Ligi maç yayınları, Türkiye içinde çatı anteni ile vericiler üzerinden, Kablo TV şebekesinden, D-Smart ve Digiturk platformlarından herhangi bir işleme gerek kalmaksızın sorunsuz bir şekilde izlenmektedir.

Kanal A ve şifreli futbol


13 lig yayınlıyoruz. İngiltere, Fransa, İspanya, Almanya, Hollanda, İskoçya, Rusya, Arjantin, Brezilya, Portekiz, İtalya..Diğer ikisi aklıma gelmedi. Eğer ki evinizde kablolu, digitürk ya da D Smart yoksa bu maçları karasal yayını olan kanallardan seyredebilirsiniz. (Digital platformda olanları zaten ayrı kefeye koyuyoruz karasala falan girmiyoruz.) Ama her kanalın karasal yayını yok. Ntv Spor'un yok mesela. Eğer TV yayınlarını uydudan takip ediyorsanız İspanya ve İtalya ligini NTV Spor'dan seyretme şansınız yok. (Biz o işi hallediyoruz diyenler olabilir ama biz yasal yollardan ilerleyelim) Şimdi...Eğer evinizde sadece uydu varsa Ntv Spor ve 24'ün yayınladığı maçları seyredemiyorsunuz. Şifreli çünkü. 24'ün karasal yayını var ama heryerde değil. İtalya, İspanya ve Almanya'da bu maçları yayınlayan "oranın digitürkü" bu maçları uydudan yayınlamanıza izin vermiyor. Çünkü bu ülkelerdeki vatandaşlar uydularını Türksata çevirerek bu maçları herhangi bir ücret ödemeden izleyebiliyorlar böyle durumlarda. Kanalların bu maçları satın aldığı Saran'da anlaşmayı imzalarken NTV Spor ve 24'e diyor ki şifre koyacaksın uydu yayınına. Onlar da peki diyor ve şifreliyorlar. Şimdi benim anlayamadığım bir nokta var. Kanal A Fransa Ligi'ni yayınlıyor. Kanal digitürk, D Smart, uydu kablolu ve İç Anadolu'ya karasal yayın yapıyor. Tutun ki siz Edirne'de oturuyorsunuz. Kanal A'nın Edirne'ye karasal yayını yok. Sizin de evinizde digitürk ve D Smart yok. Kablolu zaten yok. Uydudan Fransa Ligi'ni nasıl seyredebiliyorsunuz? Kanal A bu maçı şifrelemiyor. Aslan gibi Marsilya maçını uydudan seyrettik cumartesi akşamı. Fransa'nın digitürkü maçları uydudan şifre koymadan yayınlayabilirsin mi diyor? Yoksa haberi mi yok? Ya da Kanal A Fransa Ligi'ni satın aldığı yerle yaptığı sözleşmede ben bu maçı uydudan şifresiz yayınlarım mı demiş? Bir bilen varsa....Serkan'a teşekkür.

Lugano'dan söze başlamışken







Lugano bu sene 2 lig maçı oynadı. Antep maçında da sarıyı gördü. İlk maçta. Fener 1-0 mağlup. 2007-2008 sezonunda 6 sarısı, 2 de sarıdan kırmızısı var. Hem ligde hem de Türkiye Kupası maçlarında. 2 kırmızı da Galatasaray maçında. Fener Galatasaray'a elendi. Sarı kartlara gelirsek; Sivas maçında, (1-0 Fener galip. Göbeği çatladı Fener'in. Ligin yanlış hatırlamıyorsam 3. haftası idi. Yanımdakine bu Sivas ligi 3. bitirir dediydim, o da bana ....... dediydi. O haklı çıktı Sivas ligi 4. bitirdi) Bursa maçında (1-1), Ankaragücü maçında (2-0 Fener galip), Gençler maçında (1-2 Fener galip), Rize maçında (2-4 Fener galip), Ankara maçında (2-2)... 2006-2007 sezonu daha da bir vahim. 2 kırmızı var. Biri Sivas'ta biri de Beşiktaş ile Türkiye Kupası maçında. Sivas maçı berabere, Beşiktaş Fener'i eledi. 9 sarı kart var. Bu 9 maçın 2'si Galatasaray, 1'i Trabzon, 1 diğeri de Beşiktaş maçlarında. Şimdi gelelim geçen senenin ŞL maçlarına. Sırasıyla İnter, CSKA, PSV maçlarında sarıyı yemiş. İstanbul'daki PSV maçını es geçip İnter maçında sarı görmüş. İstanbul'daki CSKA maçında ise sarı kartı yok. 2 Sevilla ve 2 Chelsea maçında ise çok garip şeyler oluyor. Lugano'nun sarısı yok. Buradan grup maçlarından sonra hakemler sertlik dozajına biraz daha izin veriyorlar anlamı çıkar mı? Çıkmaz. Final maçında 8 sarı kart var kardeşim ne alakası var. Ama Lugano özellikle deplasmandaki Chelsea maçında Drogba'ya yaptıklarını burada Ümit Karan'a yapsa karakolluk olurlardı. Drogba bir kere de dönüp yeter be kardeşim demedi ya hayretler içinde seyrettim. Bu adam hem Türkiye'de hem de Avrupa'da kart görmeye programlı. Görmediği zaman şaşırıyoruz zaten. 2009 Mayıs ayında da sözleşmesi sona eriyor. (Lugano'ya teklif neden olsun kardeşim herkes bizim gibi mi? Aha bitiyor işte sözleşme.) Lugano'nun bu kısa mazisinden sonra 2 Sevilla ve 2 Chelsea maçında sarı kart görmemesi garip değil mi? Bence çok garip. Hatta Fener'in deplasmandaki Chelsea maçında takım halinde kart görmemesi çok garip geçtim Lugano'yu. Olabiliyor demek ki...Bunda tabi orta sahanın da etkisi büyük. Drogba ile oynuyorsun ve kart görmüyorsun. Olmayan ne idi. Fener'in Chelsea'ye elenmesi değil sinmesiydi. Keşke 3-4 olsaydı ama sinmeseydi. Ama sindi. Neyse...Lugano kardeşim gördüğün katların yarısı pozisyon gereği ise yarısı itirazdan ondan bundan. Kendini tutabiliyorsun biliyorum. O zaman tut.

Büyük Söz...


Rıdvan Dilmen "Fenerbahçe Süper Lig’de aldığı kötü sonuçları Avrupa arenasında unutur ve Porto deplasmanından en az bir puan alır."


Fernando Meira " Yeni bir hoca getirdiler ve yeni bir sistemle oynamaya çalışıyorlar. Takım henüz oturmadı. Zaten sonuçlar da ortada. Porto’nun ilk maçı kazanamaması için hiçbir sebep görmüyorum"


Theneretva " 2-3 sene öncesinin Avrupa'daki Fener'ini bekliyorum. Top oynamaya çalışan, pozisyon da bulan ama bunları değerlendiremeyip maçı da daha iyi oynamasına rağmen hediye eden. "


Umarım ne olur? Biz yanılırız. Rıdvan Hoca haklı çıkar.