11 Kasım 2008 Salı

Sarajevo Ljubavi Moja (FK Sarajevo)


Bu şehirde ağlamak günah değildir diye söze başlarlar orada. Anlık sevinçleri ve hüzünleri insanlar yaşasa da Sarajevo hep kendi günahlarını sorgulayacaktır, yaşadıklarını gözden geçirerek. Unutma diye yazacaktır duvarına, ya da affet ama asla unutma...Zaman herşeyin ilacıdır derler ya onu bir de Sarajevo'ya sorun bakalım size ne diyecek? Saffet Susic, Asım Ferhatoviç, Fuat Muzuroviç, Faruk Hadzibegiç...Hepsi Fudbalski Klub Sarajevo'da oynadı. Son yıllarda Zeljo ile oynadıkları maçlarda, sevindiklerinde, üzüldüklerinde bıkmadan söylediler o şarkıyı...Kemal Monteno'nun Sarajevo Ljubavi Moja'sını ( Saraybosna aşkım benim). Danis Tanovic'in etliye sütlüye dokunmadan 2001'de çektiği No Man's Land'i her seyrettiğimde köyde duyduğum Boşnakça küfürler beni eskiye götürse de "filmi seyrederken düşündüklerim" acıların örselenmesinin daha da ötesinde oldu. Jasmile Zbanic'in Berlin Altın Ayı'lı filmi Grvica'nın film müziklerinden olan Sarajevo Ljubavi Moja'yı her dinlediğimde Sarajevo'nun kendine sorduğu günahları kendime sorarım. Grbavica mahallesini, Esma'yı, FK Sarajevo taraftarlarının şarkıyı söylerken ki hallerini düşünürüm. Youtube'a Sarajevo Ljubavi Moja yazar ve dinlerim. Sarajevo'nun içine işleyen o güzel şarkıyı dinlerim. İçinde nefret olmayan o güzel şarkı...Kemal Monteno da söylese, Horde Zla da söylese o şarkı sizi tek bir yere götürecektir. Bu şehirde ağlamak günah değildir.
Late post: Horde Zla FK Sarajevo'nun taraftar grubunun adıdır.

1 yorum:

Alper Öcal dedi ki...

Esma'nın ve o güzel kızının hikayesi gerçekten insanın içini acıtır.

Hayat isimli bir Türk kızının futbol aşkını ve hayat mücadelesini anlatan Eine Andere Liga da benzer duygusallıkta bir filmdir.

Kanal 24'ün tematik film kuşağında bu vb filmler çok veriliyor. Grbavica verilmişti, hatta Kaplumbağalar da Uçar filmini dahi vermişlerdi.

Meraklıları kaçırmasınlar.