17 Ocak 2009 Cumartesi

Bilmiyorum Öğrenmek İstiyorum



Hafta içi Juventus'un kupa maçını seyrederken aklıma geldi. O siyah Beyaz formaya sarı renkli "New Holland" reklamı ve formanın küçük yerlerine sıkıştırılmış fosforlu sarı ne kadar da yakışmış. Beşiktaş'ın bu sene kullandığı 3. renk gri. Fener ve Galatasaray'dan dolayı sarı olmaz da canlı bir kırmızı olur. Formanın %1'ini bile kaplamayacak şekilde. Neyse delikanlı adam renki takım tutmaz, tuttuğu takımın forması siyah beyazdan başka olmaza kadar gider bu muhabbet. Gelelim asıl konumuza.
Fener'in klasik forması "yüreğimdeki sevdan çubuklu forman"dır. Galatasaray'ın forması parçalı formadır. Fener tarihi boyunca parçalı forma giymemiştir ama Galatasaray özellikle Terim döneminde çatır çatır çubuklu forma giymiştir. Sonuçta her Galatasaraylı bir Fener maçına parçalı forma ile çıkmak ister. Mustafa Denizli 2000'de Sami Yen'de oynanan maça bembeyaz formalarla çıkmıştı. Aman Allahım. İngiltere'den kulübe mail atmıştım. Tamaaamm. Çubuklu ve parçalı da anlaştık. Gelelim Beşiktaş'a.
Yaş itibariyle Beşiktaş'ın bana göre klasik forması beyaz forma siyah şort, beyaz çoraptır. Ama Beşiktaş tarihinde 1920'lerde çubuklu da giymiştir, 1920'lerin sonunda siyah polo yaka forma beyaz şort da giymiştir, 1950'lerden sonra beyaz forma siyah şort da giymiştir.
Beşiktaş Store de tarihte var olduğu için doğal olarak çubuklu forma da vardır, düz beyaz forma da. Hatta enine çubuklu dahi vardır. Fenerium efsane forma satar, GS Store efsane forma satar ama Kartal Yuvası satmaz. Bunun sebebi bana göre daha uzun süre kullanıldığı için Beşiktaş'ın klasik forması olması gereken beyaz forma siyah şortun klasik forma olarak kabul görmemesidir.

Gerçekten Beşiktaş taraftarının gözünde klasik forma hangisidir? Bence Sanlı Kaptan'ın hemen sol başta yer aldığı formalardır ama bilemiyorum. Ya da Fener'in sahiplendiği çubuklu bir forma ile neden Fener maçına çıkayım? Konuyla ilgili arkadaşlar bilgilendirirse sevinirim. Klasik forma var mıdır, varsa bu mudur, yoksa bir başkası mıdır?

2 yorum:

gayin-sin.net dedi ki...

Selam.

Öncelikle. Galatasaray 1910'larda çubuklu forma kullanıyordu.

Bunun temel nedeni ilk parçalının elde dikilmiş olmasıydı. Sanırım hazır olarak parçalı forma bulamadıkları için daha sonraki yıllarda çubukluya yönelmek zorunda kaldılar.

Fenerbahçe için de geçerli bu.

Beşiktaş da 1911'de futbola başladığında çubuklu kullanıyordu.

Belki tarihsel olarak en çok siyah şort-beyaz forma giymiştir Beşiktaş. Almanya Milli Takımı gibi. Öncelikle bu formayı klasik hale getirip her yıl bunu yaptırmak gerekiyor.

Ama bana soracak olursanız Beşiktaş'ın alamet-i farikası Arsenal'inkini andıran formadır. Yani siyah şort- gövdesi siyah, kolları ise beyaz olan forma. Bisiklet yaka olan formanın yakası da beyazdır.

Beşiktaş en çok bu forma altında 8 yılda 7şampiyonluk kazandı.

Efsanevi Hakkı Baba'da en çok gördüğümüz forma bu.

Ama Beşiktaş yönetimleri kulübün DNA'sını bilmedikleri için bu formayı yeniden tedavüle çıkarmıyorlar.

Halbuki bir çıkarsalar inanılmaz tutacak. Tabi bence.

neretva dedi ki...

Merhaba. Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Elinize sağlık. Galatasaray'ın çubuklu form kullandığını biliyorum. Sonuçta Fenerli ama Galatasaray Üniversiteli olarak göz aşinalığı var:)))Orada demek istediğim rakibinin bu kadar sahiplendiği bir formayı neden derbiye alet edersin. Ki bir ara Galatasaray parçalı forma giymeyi unutmuştu. Şortun bir tarafı sarı bir tarafı kırmızı tasarım harikaları da vardı. Fener yıllarca lacivert diye mavi formalarla sahaya çıktı. Beşiktaşa gelirsek. Beşiktaş'ın DNA'sı hakkında söyledikleriniz altına imzamı atarım. Arsenal formasını atlamışım. Yalnız ben o formayı bisiklet yaka ama ipli olarak biliyorum. Hatta 2000'li yılların başında giymeye çalıştıkları ama rafa kaldırdıkları forma. Sonuçta Fener'in çubuklusu Galatasaray'ın parçalısı hakkında tes ses çıkar. Beşiktaş'ın klasik forması nedir? Biri der öyle biri der böyle...Bu bile böyle bir forma üzerinde hemfikir olunmadığının göstergesidir. Teşekkür ederim, görüşmek üzere.