18 Şubat 2009 Çarşamba

Maç Trafiğinin Organizasyonu (TFF)


TFF Fortis Türkiye Kupası yarı final kuralarını bugün çekti. Fenerbahçe Sivas'la, Beşiktaş Ankaraspor'la eşleşti. İlk maçlar 4 Mart tarihinde, 2. maçlar ise 22 Nisan tarihinde oynanacak. İlk dikkatimi çeken maçlar arasında 49 gün fark olmasıydı. 49 günde lifi atan iyileşir, form düşüklüğü yaşayan takım raya girer. Normal şartlarda arada sadece 28 Mart ve 1 Nisan tarihlerindeki İspanya maçları görünüyor. Çok da dert değil yani. İşi kaynağından öğrenmek için TFF'yi aradım. TFF'de bu işlerle Maç Planlama ve Organizasyon Bölümü ilgileniyor. Departman yetkilisi ile görüştüm. Bana verilen bilgi şudur. "Biz maç planlamasını sezon başı yapıyoruz. Tüm milli maçlar, milli takımların hazırlık maçları ve takımlarımızın Avrupa Kupası maç tarihlerini dikkate alıyoruz. Takımlarımız Avrupa'da finale kadar gidebilir diye planlama yapıyoruz." Bu açıdan bakıldığında TFF sonuna kadar haklı. Ama bir de şu açıdan bakmak gerek. İspanya maçlarının tarihleri belli. Yarı finale kalan 4 takımdan hiçbiri Avrupa'da devam etmiyor. Sadece Galatasaray devam. Burada bir maç tarihi değişikliği yapılamaz mı? Hiç fikstüre bakıp da acaba 4-18 Mart oynasalar haftasonu hangi maçlara denk geliyor diye bakmıyorum. Fakat 22 Nisan şampiyonluğun daha da civcivli olduğu bir zamana denk gelecek. Hepsinden öte 49 gün sonra yapılacak rövanş maçından nasıl bir konsantrasyon çıkar? Aaaa bizim rövanş maçı vardı gibi bir durum. Bu zaman diliminde hangi hesaplar değişir? Fener Sivas'ta karsız buzsuz zeminde maça çıkar mı? Çıkar. TFF planlamasını yılbaşında yapar yapmasına da küçük revizyonlar bazen faydalı olabilir.

4 yorum:

Sinan Yılmaz dedi ki...

Kesinlikle hocam. Birde bütün maçların fikstirünü neden sezon başı ayarlıyorlarmış marifet mi bu?

Bakınız; Geçen haftaarası Fildişi maçı oynandı.
Bundan dolayı normalde haftada 5 maç yayınlama kararı alan yayıncı kuruluş Beşiktaş - Trabzonspor maçı yüzünden 4 maç yayınladı.
Türk Milli takımına kadrosundan oyuncu seçilmeyen iki takımın maçı (puan durumundaki yerlerine göre mesela) neden oynatılmıyor.
1-2 gün neden tarih değişikliği yapılamıyor?
Almanya yapıyor işte. Her Cuma mutlaka bir maç izliyoruz o ligte...

Mesela o ünlü taraftarıyla ikinci yarıya formda girmiş iki takımın maçını neden izleyemiyoruz biz Eskişehirspor - Gençlerbirliği maçı neden cuma oynatılmıyor?

Yada Denizli - Konya
Ankara - İ.B.B maçları...

Marifet değil bir sene önceden fikstür ayarlamak.
Çok gerizekalı olmayan bir insan. Ay ay veya hafta hafta da düzenleyebilir bunlara.

Hafta arası Milli takımın hazırlık maçı olmasına sinir oluyorum yahu bunlar yüzünden.

neretva dedi ki...

Sinan selamlar,milli takımların hazırlık maçlarının tarihlerini maç planlama ve organizasyon belirleyemiyor. FİFA'nın takvimine uymak durumundalar. Ama maç günlerine gelirsek bir noktada haklısın. Bazen cuma günleri Ankara-Konya gibi maçlar yayınlanıyor. Ama o maçın da cuma günü olmamasının sebebi milli maçın olmaması ve o hafta Fener-Trabzon maçının olması. Lider Sivas'ın maçları bile yeni yayınlanmaya başladı. Kayseri'nin 32 BJK'nin 36 puanı var. Kayseri 36 yapsaydı Sivas'ın maçları gibi Kayseri'nin de maçlarını seyretmeye başlar mıydık? Başlamazdık.

Sinan Yılmaz dedi ki...

Ağabey Milli takımın maç takvimini demiyorum. Hazırlık maçları tabi olacak ve bunu fifanın düzenlemesi normal...
Benim anlamadığım neden senelerdir. Çarşamba günü Milli maç oynadığımızda. Cuma günü lig maçı oynanmıyor.

Tamam. Eskişehir verdimi Milli takıma oyuncu ? Yok.
Gençlerbirliği verdi mi? Oda yok.
O zaman oynat işte cuma günü.

Neden illa cumartesi pazar oynatıyorsun. Milli maç haftalarından sonra.

Zaten bu yayın konusu altında uzun uzun yazmak konuşmak gerek. Bana çok çok saçma geliyor bu uygulamalar.

En basitinden. Bu hafta Ankaragücü - Gaziantep maçı oynanıyor. Ankaragücü'nün cezası yüzünden. Bir allahın kulu maçı 90 dakika izleyemiyor.
Futbolcular birbirlerini eğlendirmek için mi oynadı o maçı şimdi. Bizim halısaha maçları gibi. Kimse izlemiyor nede olsa.

Eee biz izlemeyeceksek, Taraftarları izlemeyecekse neden oynadılar?

Futbolun doğasına aykırı bir terbiyesizlik bu.

9 stada 9 tane kameramı koyamıyorlar allah aşkına?
9 maçı birbirinden ayrı saatlere koymak için çabalasınlar.
Çakışan maçlar içinde çift kanal uygulaması yapsınlar.
Şampiyonluk yolunda giden takımlara yapıyorlar ya. 777. kanalda Galatasaray maçı 776. kanalda Fenerbahçe maçı gibi.

Yok ağabey bunlar hakikatten rezillik.

neretva dedi ki...

Ha bak o açıdan sonuna kadar haklısın. Dediğim gibi Sivas'ın maçlarını bile daha yeni yeni vermeye başladılar. Sen Köln-Karlsruhe maçını seyredersin ama Gençler-Eskişehir maçını 3 dakikalık özetlerden takip edersin. Burada şöyle de bir durum var. Milli takıma daha küçük takımlardan gelen oyuncuların o hafta FB-GS-BJK maçları oynadıkları aşikar. E sen koy bakalım bu maçları da o çocuklar biraz daha iştahlı oynasınlar değil mi? Naklen maçının olması için illa FB-GS-BJK-TS maçlarını beklemesin.