19 Kasım 2008 Çarşamba

Akademi Lig?


Akademi Lig için bazı araştırmalar yaparken Ali Okancı’nın yazısına rastladım ki buradan ulaşabilirsiniz. Bizim Coca Cola Akademi Lig’imizin statüsü’nün 1. maddesi şöyle diyor. “TSL, Bank Asya, 2. Lig, 3. Lig ve amatör liglerde tescilli futbol takımları bulunan kulüplerin genç Oyuncularını geliştirmek ve Genç Milli Takım kadrolarına yetenek seviyesi yüksek oyuncular kazandırmak amacıyla U 14 ve U 15……diye devam ediyor. Kulüpler hem U 14 hem de U 15 ligine katılmak zorundalar birinden biri olmuyor maalesef. Maçlar seçilen pilot bölgelerde karayolu ile birbirine en fazla 3 saatlik mesafede olan bölgeler arasında oynanmakta. (iyi düşünülmüş)Çukurova, Ege, İç Anadolu ve Marmara olmak üzere 4 pilot bölge var. Toplamda da 35 takım.

Çukurova Grubu: Gaziantep, Adana Gençlerbirliği, Adana Demirspor, Gaziantep BŞB, Tarsus İY, Gaski Spor, İskenderun DÇ
Ege: Buca, Denizli, Turgutlu, Manisa, Göztepe, İzmir, Altay, Karşıyaka, Nazilli Belediye, Akhisar Belediye
İç Anadolu: Gençlerbirliği, Ankaraspor, Eskişehir, Ankaragücü, Etimesgut Şekerspor, Hacettepe, Türk Telekom, Konya, Bolu
Marmara: Beşiktaş, Galatasaray, Bursa, Fenerbahçe, Sakarya, Kartal, İstanbul BŞB, Pendik, Kocaeli

4 pilot bölgeden ilk 3 sırayı alan takımlar ve bu pilot bölgelerde ilk 3 sırayı alamayan takımlardan oluşan bir pilot karma takımı; 4 grupta 4’er takımlı toplamda 16 takımlı bir oluşuma giderler. Burası da güzel ki elenen takımlardaki iyi oyuncular oynamaya devam ediyorlar. Sonrası çeyrek final, yarı final ve final…Yeri gelmişken ifade edelim ki bu ligin finalini kesinlikle dolu tribünler önünde yapmanız gerekir. Bunun için büyük bir maçtan önce olması uygundur. Ve bu maçı bir TV kanalımızın canlı olarak şifresiz yayınlaması daha da uygun olur kanımca. TFF ilk 3 sırayı alacak takımlara ödül verecekmiş. Ama o ödüllerin ne olduğunu şimdiden belli etseler daha iyi olmaz mı? En uygunu burs olur bence bu yıldız adaylarına diye düşünüyorum. Zaten büyük takımlar bu ligi takip ediyorlardır çünkü zaten kendileri ligde oynuyorlar. Allah’a şükür scout problemi yok bu açıdan. U15 liginde 94 doğumlu ve sonrası U14 liginde ise 95 doğumlu ve sonrası oynayabiliyor. Batuhan’la arasında 5 yaş var yani bu küçük adamların. Çok da uzak değiller günümüze. Efendim bu ligde güzel bir uygulama var ki o da ilk 16’da yer alan oyuncuların tamamının oyuna girmesi zorunlu. Ve 2. yarı başlamadan bu 5 hakkın 3’ünü kullanmak durumunda takımlar. Antrenörler UEFA B tipi Lisans’a sahip olmak durumundalar. Maçları çim saha veya suni çimde oynamak zorunlu. Maçlar 35’er dakikadan 2 devre ve devre arası 10 dakika. Maçların hepsi şu an 14:15’te başlıyor. Bu çocuklar zaten 2-3 saatlik yolculukla evlerine dönüp ertesi gün de okullarına gidiyor gece maç oynatacak halin yok. Maçlarını cumartesi oynuyorlar ki bu da olması gereken. Pazar günü ancak okul hazırlıkları, banyo neyin…Cumartesi A takımların gündüz oynadığı maçların önüne bu çocukların maçlarının alınmasında fayda var. Adam pardon çocuk 16 yaşında EPL maçına çıkıyorsa şimdiden o atmosferi çocukların yaşamasında fayda var derim. Şimdi konuyu ters yüz edelim. Ligimizin adı Coca Cola Akademi. Ligimizin adının Akademik olması için biz bu çocuklara ne eğitim veriyoruz? Sakın yanlış anlaşılmasın ki PAF Ligi’nden 5 kere daha faydalı bu lig bana göre. Turgutlu ve Akhisar’da nasıl bir akademik gelişme programı uygulanıyor bu çocuklara. Haftada 2-3 gün idman, veliden izin ve maça çıkış. Bu ligin adı bu durumda olsa olsa Coca Cola U14 ya da U15 ligi olur. Çocuk akademik eğitimini kulübün bünyesinde almıyor ki başarısı doğrultusunda devam ediyor okuluna. Zaten ilköğretimi bitirdiğinde 14 yaşında bu çocuk. Neyin U14’ü neyin Akademisi. Liverpool Akademi diyor ki çocuklar buradan mezun olduğunda ve futbolculuk kariyerleri sona erdiğinde dahi “donanımlı” olmalı. Zaten bu yüzden oranın ve ligin adı Akademi. Kulübün bünyesinde akademisyenler tarafından eğitime tabi tutuluyor bu çocuklar. Sosyal bilimlerinden tutun da fen bilimlerine oradan tutun da anatomi ve beslenmeye kadar. Ve öncelik eğitim. Ondan sonra top tepme. Lige eyvallah ama bizim ligin adının akademi olması için biraz erken. Coca Cola U14-U15 uygundur.
Coca - Cola Akademi Lig ile ilgili bir değerlendirme yapan Futbol Geliştirme Merkezi Direktörü Ahmet Güvener
"14-15 yaş çocuklarımızın mücadele ettiği bu lig yetenekli ve gelişime açık futbolcuların teşhisi ve futbol eğitiminde kalitenin yükselmesi konularında büyük fayda sağlayacak. Futbol Geliştirme Merkezi olarak sadece iyi futbolcu değil aynı zamanda iyi vatandaş yetiştirilmesi gerektiğini de inanıyoruz. Bu yüzden de bu ligde oynayan çocuklarımızın eğitimlerini de yakın takibe almış durumdayız. Örneğin bu sene Seviye Belirleme Sınavı'nda 500 üzerinden 200'in altında alan ilköğretim öğrencileri ile yıl sonu not ortalamaları 5 üzerinden 2'nin altında olan ortaöğretim öğrencileri gelecek sezonda ligde yer alamayacaklar" diye konuşmuş. Yukarıda da dediğim gibi siz burada denetlemecilik yapıyorsunuz akademi lafı altında. Sizin yaptığınızı MEB’de yapar eğer çocukların isimlerini MEB’e verirseniz.
TFF’nin bu ligi hayata geçirmesi dahi çok güzel. Biz burada sadece gördüğümüz eksikleri sıralıyoruz. Yoksa derdimiz futbolu bu kadar seven insanlar olarak tabi ki üzüm yemek.
TFF, 17 - 31 Ağustos ve 07 - 17 Ekim 2008 tarihlerinde iki aşamalı olarak gerçekleştirilen Hasan Doğan Akademi Ligleri çalıştırıcıları Sertifikasyon programında UEFA Belgesine sahip 124 çalıştırıcıya eğitim verdi. (TFF’nin sitesinde hepsi var) Sertifika programı kapsamında katılımcılara sporcu sağlığı, pedagoji, teknik taktik eğitsel oyunlar (15 yaş altı çocuk ve gençlerde), antrenman bilgisi temel ilkeleri, yüklenim ilkeleri (Ölçüm - Testler, Yetenek- Yetenek sezimi - maç gözlem analizi), gençlik geliştirme ilkeleri başlıklı eğitimler verildi. Program içeriğinde, 15 yaş altı gençlerde ve çocuklarda kişilik gelişimi, yöneticilik, iletişim, motivasyon, güven, hedef, odaklanma, pekiştirme, stres, takım olma, zihinsel antrenman konuları yer aldı.

Burası da gayet güzel hoş tabi. Çocukların teslim edileceği antrenörlerin bu eğitimlerden geçmesi gerekir. Ama bu 15-20 günde verilen bu eğitimler antrenöre ne verir, orası tartışılır. Ligin adının Akademi olabilmesi için bu çocukların kulüp bünyesinde akademik kariyerlerine devam etmesi gerekir ki hadi onu geçtik Türkiye şartlarında. O zaman bu çocuklara antremanlardan önce 1 saat beslenme, spor sağlığı vb. konularsa dersler verilmesini sağlamak gerekir. Onda da ne yapacağız? Antreman saatlerine göre çevredeki üniversitelerle işbirliği yapılacak ki buna da TFF’nin ön ayak olması gerekir. Hocalarımız da ücretsiz olarak zamanlarını ayıracak bu kardeşlerimize 1-2 saat haftada.

Uzun lafın kısası, TFF çok doğru bir iş yapmıştır. Umarız yukarıda sıraladıklarımız doğrultusunda bu eksiklerin üzerine her sene koyarlar. Ve belki de 10 sene sonra bizim de bir Akademi Ligi’miz olur.

Hiç yorum yok: